Blog

Syndróm vyhorenia sa objavuje často medzi mladými ľuďmi. Ako byť v dobrej psychickej kondícii?

syndrom vyhorenia

V dnešnej dobe je pre mnohých z nás náročné udržať si rovnováhu medzi osobným a pracovným životom. V práci sa od nás vyžaduje vysoký pracovný výkon, a taktiež aj pracovné podmienky a prostredie sú častokrát uspôsobené tak, aby sme v práci trávili čo najviac času. Spočiatku môžeme byť zo svojej práce nadšení a môžeme vďaka nej zažívať silné pocity uspokojenia a naplnenia. To je však často jedným z faktorov, ktoré prispievajú k následnému vzniku syndrómu vyhorenia. Ako sa syndróm vyhorenia prejavuje a čo je účinnou prevenciou proti vzniku tohto syndrómu? 

Syndróm vyhorenia má svoje štádiá

Prvé štádium syndrómu vyhorenia je nadšenie. V tejto fáze má človek rôzne ideály až nerealistické predstavy, ktoré sa týkajú jeho práce, je zapálený pre to čo robí, ale postupom času zistí, čo v práci nefunguje. Druhé štádium sa prejavuje vyčerpaním – psychickým, ale i fyzickým. Taktiež pojem dovolenka sa pre človeka stáva cudzím pojmom, pretože si ju nedopraje. V treťom štádiu vyhorenia nastáva odcudzenie, pri ktorom človek zaujíma obranné postoje voči iným, môže byť k druhým (zákazníkom, pacientom, kolegom) cynický. Posledné štádium vyhorenia je tzv. úplné vyčerpanie. Objavuje sa silný negativizmus a vyčerpanie všetkých zdrojov energie človeka, už sa viac nesmeje a nie je uňho prítomný už ani čierny humor.

Najčastejšie symptómy syndrómu vyhorenia

Medzi príznaky, ktoré sa v rámci syndrómu vyhorenia nielen u mladých ľudí vyskytujú, patrí zvýšené emočné úsilie, negativizmus, nižšia motivácia, kreativita aj efektivita v práci, frustrácia a človek môže byť až depresívny. Väčšinou sa u človeka prejavuje sociálna apatia a znížená sociabilita, prestáva sa stretávať s kamarátmi alebo inou sociálnou skupinou, ktorej bol doteraz súčasťou, objavuje sa tiež vyššie množstvo konfliktov a klesá jeho záujem o svoje okolie. Symptómy môžu byť aj fyzického, resp. somatického charakteru, a to najmä únava, poruchy spánku, bolesti hlavy, kožné problémy, ale tiež je tu riziko závislosti na zvýšenie aktivity. Môže sa jednať aj o nelátkové závislosti ako je napríklad závislosť od sexu či od nakupovania. Ľudia so syndrómom vyhorenia často navštívia s týmito problémami lekára, ktorý si ho môžu (a často tomu tak aj je) zameniť s únavovým syndrómom.

Keď už syndróm vyhorenia začínate pociťovať…

Cítite, že už sa dostávate do bodu, v ktorom vás vaša práca neuspokojuje, pociťujete stále väčšiu nechuť ísť do práce a pri predstave na to, čo vás tam čaká, sa cítite nepríjemne? V prípade, že vás vaša práca predtým napĺňala a všímali ste si u seba obrovské počiatočné nadšenie a odhodlanie pri vykonávaní svojej pracovnej činnosti, môže sa jednať o počiatky syndrómu vyhorenia. Vtedy je dôležité zamyslieť sa nad tým, koľko času v práci trávite a či je vo vašom živote aj niečo iné, čo vás baví a napĺňa. Pokiaľ máte nejakú záľubu, ktorej ste sa skôr venovali, skúste sa k nej vrátiť alebo vyskúšajte niečo nové. Neinvestujte všetku svoju energiu a čas iba do práce. Ozvite sa priateľom, rodine, doprajte si týždeň voľna a vycestujte niekam, dovoľte si oddychovať. Ak by vaše psychické ťažkosti však začali byť vážne, neváhajte sa obrátiť na klinického psychológa alebo psychoterapeuta.

Pred syndrómom vyhorenia sa dá chrániť

Ak nechcete v mladom veku skončiť so syndrómom vyhorenia, ktorý sa prejavuje aj tým, že ste bez chuti do života a do práce, mali by ste venovať pozornosť svojmu osobnému životu a starostlivosti o svoje duševné zdravie a psychickú pohodu. Pokiaľ vás práca napĺňa a baví, je to, samozrejme, skvelé, no dajte si pozor na to, aby vás úplne nepohltila a aby ste sa po istom čase nepozastavili nad tým, že práci venujete aj všetok svoj voľný čas. Je dôležité pestovať si kvalitné blízke vzťahy, dopriať si čas na oddych a venovať sa svojim záľubám mimo práce. Medzi protektívne (ochranné) faktory tiež patrí dobrý časový manažment, optimizmus, sociálna podpora a účinné copingové (zvládacie) stratégie.

Ak sa chceš o syndróme vyhorenia dozvedieť viac, poď študovať psychológiu na PEVŠ!

V rámci štúdia psychológie na Paneurópskej vysokej škole sa na predmetoch ako je napr. klinická psychológia dozvieš viac aj o syndróme vyhorenia, jeho príznakoch a liečbe. Potom ako psychológ môžeš pomáhať druhým zvládnuť náročné záťažové situácie, rozvíjať ich silné stránky a liečiť rôzne psychické poruchy a syndrómy. Podaj si prihlášku na štúdium už teraz, stačí kliknúť na tento odkaz.

<<< Späť