Blog

Úzkosť a depresiu môžete v raných štádiách ešte celkom odstrániť

Asi viacero z nás niekedy zažilo stav úzkosti a niektorí aj ľahšej depresie. Stredne ťažká a ťažká depresia sú závažnými psychiatrickými diagnózami, na vyliečenie ktorých sa zvykne kombinovať farmakoterapia so psychoterapiou. Ak ste však u seba spozorovali stavy úzkosti alebo ste dlhšie nadmieru unavený, nedokážete sa dotlačiť do žiadnej aktivity, pretože v ničom nevidíte zmysel, nepociťujete radosť zo života a z emócií u vás prevláda práve smútok, môžete mať ľahšiu či ťažšiu formu depresie alebo vyššiu hladinu úzkosti.

Rané štádiá depresie a úzkosti sú ľahšie liečiteľné

Čím skôr však začnete svoj psychický stav riešiť, tým skôr sa z neho dostanete. Ľahká depresia je liečiteľná pomocou psychoterapie a nevyžaduje si liečbu psychofarmakami. Ak sa však dlhodobo nerieši a človek stále len dúfa, že tak ako tento stav prišiel, tak aj sám odíde, môže sa táto ľahká depresia postupne stať vážnym problémom. Prečo? Z ľahkej depresie sa časom stane stredne ťažká a môže prejsť až do ťažkej depresie, z ktorej sa človek dostáva oveľa ťažšie.

Prvý krok: začnite svoj stav riešiť a vyhľadajte pomoc

Je preto dôležité pri prvých príznakoch depresie či úzkosti vyhľadať psychoterapeutickú pomoc alebo prípadne praktizovať meditáciu, relaxáciu a dychové cvičenia, ktoré nie vždy depresiu vyliečia, určite však neuškodia, ale naopak, pomôžu. Prvým a najdôležitejším krokom je však začať svoj stav riešiť a nenechať ho „bublať pod pokrievkou“ až kým nevykypí a bude neskoro. Zapamätajte si, že rané štádium depresie alebo úzkosti sa lieči ľahšie než to dlhodobé a ťažké.

Aj vy si zaslúžite žiť kvalitný život

Depresia aj úzkosť sú dôsledkom genetických, psychologických aj sociálnych faktorov, to znamená, že sa na tieto diagnózy alebo jednotlivé symptómy pozeráme podľa bio-psycho-sociálneho modelu. Nie sú ničím, za čo by sa mal človek hanbiť a čo by mal tajiť. Je, naopak, veľmi obdivuhodné, ak ľudia vidia, že svojim ťažkostiam nepodliehate, ale riešite ich. Je to dôkaz, že vám na sebe záleží a že v sebe ukrývate obrovskú silu.

Pomôcť s depresiou či úzkosťou môžete nie len sebe, ale aj iným

Pokiaľ netrápia stavy úzkosti alebo depresie priamo vás, ale viete o niekom, komu spôsobujú ťažkosti, snažte sa mu byť nablízku, nech má predovšetkým pocit, že ste tu preňho, že mu pomôžete a budete stáť pri ňom, a že ste ochotný ho hocikedy vypočuť. V rámci rozhovoru sa mu môžete pokúsiť navrhnúť odbornú pomoc v podobe psychoterapie, no robte to hlavne nenásilne. Mnohokrát môžete niekomu zachrániť život už len tým, že vie, že sa na vás môže obrátiť a že ste tu preňho, a nemusíte si to ani uvedomovať.

Depresie a úzkosti môžete pomáhať liečiť aj vy, podajte si prihlášku na PEVŠ!

Možno vás témy z oblasti psychológie zaujímajú natoľko, že by ste sa tomuto odboru radi venovali aj v rámci štúdia na vysokej škole. Paneurópska vysoká škola ponúka bakalárske aj magisterské štúdium jednoodborovej psychológie, prihlášku si môžete podať už teraz tu. Po ukončení tohto štúdia budete mať široké uplatnenie a môžete, okrem iného, pomáhať aj ľuďom s depresiou či úzkosťou.

<<< Späť