Blog

Čo je to autorské právo a ako ho uplatniť?

čo je autorské právo

Autorské právo alebo po anglicky tzv. copyright  sa často stáva nástrojom rôznych obvinení z neoprávneného použitia autorských diel, ktoré takmer vždy vyústia do súdnych sporov. Čo je to vlastne autorské právo, aký má význam na Slovensku, ako sa uplatňuje a čo všetko hrozí v prípade, že ho nerešpektujete? 

Autorské právo

Autorské právo je výlučné právo autora alebo iného oprávneného nositeľa tohto práva na používanie diela z oblasti literatúry, umenia alebo vedy. Vzťahuje sa na hudbu, filmy, knihy, alebo na články, fotky, logá. Vzťahuje sa dokonca aj na sample – krátke hudobné nahrávky, z ktorých sa vytvárajú soundtracky či elektronická hudba. To všetko za predpokladu, že sú jedinečným výsledkom tvorivej duševnej činnosti autora. Základným prameňom autorského práva je autorský zákon. Použitím symbolu © môže autor upozorniť ľudí, že jeho dielo je chránené autorským právom.

Autorské právo umožňuje autorom poskytnúť licenciu na používanie autorského diela – v opačnom prípade by kiná nesmeli premietať filmy, ani rádiá púšťať hudbu.

Uplatnenie autorského práva pri záverečnej práci

Každý vysokoškolák, ktorý sa dostane k odovzdaniu svojej záverečnej práce, sa stretne s autorským právom v praxi. Ako autor svojej bakalárskej alebo diplomovej práce máte právo túto prácu ako vedecké dielo používať. V zmysle vysokoškolského zákona je povinnosťou študenta uzavrieť licenčnú zmluvu na sprístupnenie svojej práce v Centrálnom registri záverečných prác. Študent nemôže byť pripustený k obhajobe záverečnej práce, ak neposkytne licenciu na sprístupnenie svojej práce. Vaša práca bude uchovaná v registri 70 rokov. No nenechajte sa pomýliť. Aj keď je Vaša práca sprístupnená, nemôže len tak hocikto niečo z Vašej práce skopírovať. Každé použitie Vašej práce treťou osobou musí spĺňať podmienky pre citáciu, inak by sa to považovalo za plagiátorstvo.

Duševné vlastníctvo

Autorské právo veľkou podmnožinou práva duševného vlastníctva. Právo duševného  vlastníctva vo všeobecnosti upravuje právne vzťahy k ideálnym objektom (nehmotným statkom). Autorské právo chráni dielo, ktoré je duševným vlastníctvom autora. 

“Krádež” v súvislosti s autorským právom

Dopustiť sa priestupku alebo trestného činu v súvislosti s autorským právom je veľmi jednoduché. V praxi sa dá povedať, že sa ho môže dopustiť každá osoba na svete, ktorá má prístup k internetu. Ak vám nie je cudzie “sťahovanie” filmov, hudby alebo hier, určite sa v tom nájdete sami. Je nepodstatné, či si “pirátsku verziu” filmu pozriete sám doma alebo či budete “pirátsku verziu” filmu ďalej rozširovať. V oboch prípadoch porušujete autorské právo! 

Plagiátorstvo a autorské právo

Plagiátorstvo je jedným z najčastejších porušení autorského práva. Ak sa ho nechcete dopustiť vo vašej bakalárskej alebo diplomovej práci, je potrebné poctivo citovať alebo parafrázovať každý jeden literárny či iný zdroj, ktorý použijete pri písaní vašej záverečnej práce. Platí, že do autorského práva nezasahuje osoba, ktorá bez súhlasu autora použije formou citácie zverejnené dielo. Použitie diela musí byť v súlade so zvyklosťami a jeho rozsah nesmie presiahnuť rámec odôvodnený účelom citácie.

Ak sa chcete o autorskom práve dozvedieť viac, mohlo by vás zaujať bakalárske štúdium práva na našej škole. Rozšíriť si svoje vedomosti v oblasti práva však môžu aj skôr narodení záujemcovia vďaka našej Univerzite tretieho veku, kde máme pripravené zaujímavé kurzy, napríklad aj základy práva.

<<< Späť