Blog

Prečo si vybrať štúdium dizajnu médií?

Ako vyzerá štúdium odboru dizajn médií? Prečítajte si rozhovor so študentom druhého ročníka na Fakulte masmédií Luciusom Szikorom, ktorý nám porozprával o tom prečo sa rozhodol práve pre PEVŠ. Dozviete aj viac o predmetoch, prístupe pedagógov, technickom vybavení či o možnostiach uplatnenia po škole ako aj Luciusových plánoch do budúcna.

Ahoj, skús sa nám v skratke predstaviť.

Ahojte, volám sa Lucius, mám 21 rokov a pochádzam z Nových Zámkov. Momentálne som druhák na bakalárskom stupni na PEVŠke.

Študuješ odbor dizajn médií na Fakulte masmédií PEVŠ. Čo ťa k tomu viedlo a prečo si si vybral tento odbor?

Už od mojich desiatich som sa vo voľnom čase venoval grafike a videám. Vytváral som rôzne grafiky na blogy, strihal som videá a fotil som. Vždy ma to veľmi bavilo a venoval som tomu naozaj veľa času. Preto bol pre mňa po strednej tento odbor jasnou voľbou. Vedel som, že chcem ostať na Slovensku, a keď som sa dozvedel, že niečo takéto u nás existuje, povedal som si, že presne toto bude pre mňa to pravé.

Zdroj: Lucius Szikora

Dizajn médií, znie záhadne. Čomu sa vlastne venujete, čo sa učíte, aké je zameranie?

Zameranie v našom odbore je naozaj široké a vnímam to ako veľké plus, pretože si každý nájde to svoje a veľakrát počas štúdia zistí, čo ho baví najviac. Máme na výber naozaj z mnoho predmetov, z praktických spomeniem napríklad fotku, kameru, strih, zvuk, animáciu alebo grafiku. Učíme sa, ale aj dejiny umenia a dizajnu. Vo vyšších ročníkoch si potom každý môže vybrať užšie zameranie (napr. viac hodín fotky, produkcie atď.).

Aké technické vybavenie poskytuje škola a čo musíte mať vlastné?

Škola disponuje počítačovými učebňami, kde prebiehajú praktické výučby napr. grafiky alebo postprodukcie fotky. Osobne vnímam ako veľkú výhodu pre študentov možnosť využitia ateliérov v mediálnom centre na Nevädzovej. Musím vyzdvihnúť veľmi ochotný personál, ktorý nám vždy ochotne poradí s technikou, keď so spolužiakmi v ateliéroch točíme alebo fotíme školské zadania. Takisto nie je problém ani so zapožičaním fotoaparátov, kamier a inej techniky.

Akí sú pedagógovia na PEVŠ? Ako hodnotíš ich prístup? Kde prípadne pôsobia?

Mnoho našich pedagógov pôsobí v odbore ktorý vyučujú, takže nám môžu predať reálne skúsenosti. Napríklad vyzdvihnem skvelého pedagóga pána Krivosudského, ktorý nás v prvom ročníku učil zvukový dizajn. Naučil nás veľa praktických vecí z televíznej aj filmovej produkcie zvuku, z projektov, na ktorých reálne pracoval. Zároveň sme počas celého semestra pracovali na krátkom videu, pri ktorom sme prakticky využili vedomosti z produkcie a postprodukcie zvuku.

Ako aplikujete teóriu do praxe?

Pedagógovia sa nám veľakrát snažia teóriu vysvetliť tak, že ju rovno aplikujeme do praxe v konkrétnych zadaniach, na ktorých pracujeme na prednáškach alebo doma. To znamená, že napríklad na grafike sme mali už na konci prvého ročníka hotové portfólio našich prác, ktoré nám môže slúžiť do budúcna ako prezentácia pred klientom. Takisto na kamere sme každé dva týždne točili krátke cvičenia, ktoré sme si následne pozerali na hodine a rozoberali sme ich.

Dostávate pracovné ponuky aj počas štúdia, s kým fakulta spolupracuje?

Škola má podpísané zmluvy s rôznymi televíziami a agentúrami, takže ak má niekto záujem, môže požiadať o stáž napríklad v Markíze, TA3 a podobne. Taktiež máme možnosť fotiť, točiť a strihať podujatia a akcie organizované školou. Kľudne sa môže stať, že tých ambicióznejších a šikovnejších si neskôr pedagógovia zavolajú pomáhať aj na svoje súkromné projekty.

Ako prebieha vyučovanie, prednášky a klasický vysokoškolský týždeň?

My dizajnéri máme časť prednášok v Petržalke a časť v mediálnom centre v Ružinove. Rozvrh máme vyskladaný tak, že teoretické prednášky mávame všetci spolu, a na praktické cvičenia sme rozdelení do skupín po 10-15 ľudí. Tým, že sme takto delení na menšie skupiny sa nám pracuje lepšie a pedagógovia majú možnosť ku každému pristupovať individuálne.

Zdroj: Lucius Szikora

Počuli sme, že na Fakulte vládne dobrá atmosféra, je pravda že s niektorými pedagógmi si aj tykáte?

Áno, je to pravda. Hodiny veľakrát prebiehajú v uvoľnenej atmosfére formou diskusií a pedagógovia sa snažia mať s nami priateľský vzťah.

Aký je tvoj obľúbený predmet a prečo?

Pre mňa osobne to je Typografia a grafický dizajn s pánom doktorom Paukovicom. Ku grafike som vždy mal najbližšie a taktiež ma zaujalo to, že jeho prednášky sú podané zaujímavým štýlom. Na jeho hodinách pracujeme na rôznych kreatívnych zadaniach ku konkrétnej preberanej látke. Páči sa mi, že nám pri práci necháva voľnú ruku a že sa so zadaniami môžeme vyhrať.

Kde všade sa môžeš uplatniť, keď vyštuduješ dizajn médií?

Keďže je zameranie v našom odbore naozaj široké, myslím si, že to je takisto aj s uplatnením. Či už ako grafik, kameraman, ostrič, strihač, fotograf, zvukár. Takto by som mohol menovať ďalej. Existuje naozaj veľa povolaní v tejto sfére, dokonca som o niektorých ani netušil, že by mohli byť potrebné napríklad pri produkcii filmu, kým sme si o nich nehovorili.

Videli sme, že máš aj svoj youtube kanál, na ktorom sharuješ svoje covery známych piesní. Prezradíš nám o tom viac? Prečo si sa rozhodol tomu venovať/si ho založiť?

K hudbe som mal odmalička veľmi blízko a po ukončení ZUŠ-ky som mal pocit, že sa potrebujem posunúť niekam ďalej a začal som pridávať covery na YouTube. Vďaka tomu si ma všimla Dominika Mirgová, s ktorou som pred pár rokmi spolupracoval. Vďaka nej som sa spoznal s ďalšími talentovanými ľuďmi ako napríklad Miro Jaroš alebo producent Marek Danko. Naše kamarátstvo s Marekom neskôr prerástlo do spolupráce pod jeho vlastným hudobným projektom s názvom Mark Dann.

Aké sú tvoje ciele, ktoré by si chcel v budúcnosti dosiahnuť? Čo ťa najviac motivuje?

V budúcnosti by som sa určite chcel venovať tomu, čo momentálne študujem, pretože ma to baví a napĺňa. Táto škola mi dala príležitosť spoznať veľa skvelých ľudí, ktorí sú pre mňa oporou a hlavnou motiváciou posúvať sa vpred.

Ponuka bakalárskeho štúdia Ponuka magisterského a inžinierskeho štúdia Online prihláška

 

 

<<< Späť