Blog

Kam na vysokú školu? Takéto máte možnosti

kam na vysokú školu

Leto je pomaly na konci a vy stále nemáte vybranú vysokú školu? Toto rozhodovanie je naozaj ťažké a človek vo veku okolo 18 rokov môže len ťažko vedieť, čo by ho v živote bavilo, keď si napríklad na gymnáziu žiadnu skutočnú prácu nevyskúšal. Máme pre vás však niekoľko tipov, ktoré vám s výberom školy určite pomôžu. 

Takto si vysokú školu (ne)vyberajte

Pri výbere vysokej školy, fakulty a konkrétneho odboru sa neriaďte tým, aký predmet bol najľahší na strednej škole. Práve tento typ študentov často odchádza z výšky po jednom či dvoch semestroch s tým, že ich odbor nebaví, čo sa odrazí aj na ich výsledkoch na skúškach. Avšak, ani to nie je koniec sveta. Po prvom neúspešnom pokuse môžete ľahko vyskúšať inú vysokú školu, ktorú si už vyberiete správne.

Pri výbere vysokej školy rozhoduje aj vzdialenosť či ceny ubytovania

Kam na VŠ? Pri výbere vysokej škole je aj toto veľmi dôležitá otázka. Chcete ísť silou mocou na vysokú školu, ktorá je napríklad 500 alebo viac kilometrov od vášho domova? Alebo je oveľa praktickejšie vybrať si z ponuky škôl priamo vo vašom kraji? Aj keď sa napríklad študenti z východu Slovenska rozhodnú ísť študovať do Bratislavy, cestovanie domov na víkend či na sviatky je v takejto malej krajine relatívne rýchle a finančne nenáročné.

Keď sa budete rozhodovať kam chcete ísť na vysokú školu, okrem logistiky zvážte aj možnosti a ceny ubytovania či ponuku študentských brigád. Práve väčšie a možno aj vzdialenejšie mestá zase v tomto ťahajú za ten dlhší koniec. Výber vysokej školy je aj o takýchto kompromisoch. Najmä na západnom Slovensku sú vyhľadávanou lokalitou aj Brno či Zlín, ktoré majú tiež bohatú ponuku kvalitných vysokých škôl, na ktorých sa nestretnete ani s väčšou jazykovou bariérou.

Pracovný trh ako inšpirácia

Inšpiráciou pre výber vysokej školy by vám mali byť inzertné portály s ponukou zamestnania a ekonomické analýzy pracovného trhu. Ktorí absolventi zarábajú najviac a akí odborníci chýbajú napríklad aj na slovenskom trhu? Je lepšie študovať informačné technológie, alebo sa radšej pozrieť na štúdium marketingu? Možno vás presvedčí napríklad informácia, že absolventi našej školy patria medzi najlepšie platených absolventov VŠ na Slovensku.

Vysoké školy a možnosti štúdia

Pri výbere konkrétnej školy máte spravidla tri základné možnosti: Tou prvou sú verejné, respektíve aj štátne vysoké školy. Druhou voľbou sú súkromné vysoké školy –  napríklad aj Paneurópska vysoká škola, ktorá bola podľa prieskumov označená ako najlepšia súkromná vysoká škola na Slovensku. Treťou možnosťou je ísť študovať do zahraničia – slovenskí študenti si najčastejšie vyberajú štúdium v Českej Republike.

Posledné termíny na podanie prihlášky

Na Paneurópskej vysokej škole prijímame tento rok prihlášky až do 31.8.2022. Prihlášky sa u nás podávajú výhradne elektronicky, čo znamená, že ju naozaj môžete podať až posledný deň vo večerných hodinách a nie 3 dni vopred, ako by to bolo v prípade papierovej prihlášky zaslanej poštou. Neváhajte a staňte sa študentom prestížnej Paneurópskej vysokej školy.

Akú vysokú školu si vybrať?

V prvom rade si vyberte vysokú školu vy – sami. Neberte príliš do úvahy rady rodičov, známych či učiteľov. Je to len vaša voľba a váš život. Množstvo mladých ľudí nedokončilo vysokú školu práve z dôvodu, že boli rodinou dotlačení do štúdia niečoho, čo vôbec študovať nechceli.

Podstatným faktorom je aj rozumne zvážiť svoje vlastné možnosti. Je síce krásne snívať o povolaní lekára, no ak bola pre vás na strednej škole chémia a biológia nutné a nepochopiteľné zlo, ktoré ste ako-tak prešli s trojkami, treba sa radšej poobzerať po lepšom odbore. Práve preto je otázka akú vysokú školu si vybrať taká komplikovaná a výber vám môže zabrať aj celé mesiace. Ak však dôsledne zvážite všetky atribúty a vyberiete si tú správnu školu, existuje veľký predpoklad, že ju aj dokončíte a nájdete si v danom odbore aj uplatnenie.

<<< Späť