Blog

Poradenská psychológia: Zameraná na pomoc ľuďom v núdzi

psychologické poradenstvo

Poradenstvo v zmysle špecializovanej odbornej činnosti vzniklo kvôli potrebám spoločnosti, jej kultúrnemu vývoju a problémom, ktoré ľudia museli riešiť. Úlohou poradenskej psychológie je pomáhať ľuďom, ktorí sa ocitajú v núdzi, nevedia si rady s rôznymi problémami, ktoré v živote riešia, a chcú sa dostať na životnú cestu, ktorá ich vráti späť k sebe samým a umožní im porozumieť tomu, čo sa v nich a okolo nich odohráva. Aké úlohy rieši poradenský psychológ, s čím sa vo svojej práci stretáva a aká je jeho oblasť pôsobenia?

O čo vlastne v psychologickom poradenstve ide?

Poradenstvo sa vo všeobecnosti snaží pomôcť ľuďom riešiť isté problémy a pomáha im ich zvládnuť, uvedomiť si vlastné potreby a možnosti, orientovať sa vo svojom živote a niesť zodpovednosť za svoj život, no v poradenskom procese sa, samozrejme, môže vyskytnúť množstvo ďalších problémov, ktoré sa spolu psychológ a klient snažia vyriešiť. Dôležitý je predovšetkým vzťah pomoci, ktorý je medzi klientom a poradcom, ktorý sa snaží klienta podporovať v jeho osobnostnom raste a spolu sa usilujú o pozitívne zmeny v jeho živote.

Rôzne oblasti psychologického poradenstva sa venujú rôznym typom problémov

Existuje viacero oblastí poradenstva, ktoré sa postupne utvárali a odrážali tým potreby spoločnosti: poradenstvo venované školskej orientácii, kde psychológ využíva svoje znalosti v oblasti výchovy a vzdelávania v školách, najmä v čase detstva a dospievania; poradenské služby pre rodičov a rodinu, kde psychológ pomáha rodičom s prekonávaním problémov, ktoré sa v rodine môžu vyskytnúť; špeciálne výchovné poradenstvo, ktoré je venované handicapovaným deťom a ich zaškoľovaniu v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu; kariérové poradenstvo, ktoré je zamerané na výber ďalšieho štúdia či profesijného rozvoja človeka; párové poradenstvo; poradenstvo, ktoré rieši rôzne medziľudské a intrapersonálne problémy či problémy osobnosti; a v neposlednom rade ludické poradenstvo, ktoré sa zameriava na rozvoj osobnosti a sebarealizáciu človeka v jeho voľnom čase.

Medzi psychologickým poradenstvom a psychoterapiou je zásadný rozdiel

Možno si hovoríte, že psychologické poradenstvo a psychoterapia je to isté, no opak je pravdou. Hoci majú viaceré veci spoločné a v niečom sa prekrývajú, existujú medzi nimi zásadné rozdiely. Psychologické poradenstvo je činnosť, ktorá je zameraná na prekonanie psychologických problémov, ktoré človek má, ako aj na rozvoj jeho osobnosti. Psychoterapia síce tiež usiluje o spoluprácu s klientom s cieľom prekonať jeho psychické problémy, rozvíjať jeho osobnosť, no do psychoterapeutického procesu môžu vstúpiť aj ľudia, ktorí sú duševne chorí. Mnohokrát sa pri niektorých duševných ochoreniach odporúča napríklad kombinácia psychoterapie a farmakoterapie. Psychologické poradenstvo je vhodnejšie pre ľudí, ktorí nemajú veľmi závažné problémy v zmysle ich osobnosti. Psychoterapeut navyše musí absolvovať špecializovaný psychoterapeutický výcvik, to znamená, že nie každý psychológ je zároveň psychoterapeutom a nie každý môže túto činnosť vykonávať. To, čo psychologické poradenstvo a psychoterapiu najviac spája je snaha pomôcť človeku a nepoškodiť ho – v psychologickom zmysle.

Existuje viacero druhov poradenstva

Vzhľadom na šírku záberu poradenskej práce a mieru jej intenzity rozlišujeme individuálne poradenstvo, párové poradenstvo, rodinné alebo skupinové poradenstvo a hromadné poradenstvo. Asi už aj z názvu vyplýva, ktoré poradenstvo sa komu venuje, no pre poriadok je dôležité uviesť, že v individuálnom poradenstve sa vytvára vzťah medzi poradcom a klientom, v párovom poradenstve do tohto procesu vstupuje pár, môže sa jednať o partnerov, manželov či dvojicu rodič – dieťa, v rodinnom poradenstve sa poradenského procesu účastní celá rodina, skupinové poradenstvo môže byť zamerané napríklad na osobnostný rast, rozvoj kreativity istej skupiny ľudí, a podobne. Hromadné skupinové poradenstvo môže mať formu prednášky či poradenskej besedy.

Pomoc ľuďom v núdzi ako hlavný cieľ poradenskej psychológie

Poradenský psychológ sa predovšetkým usiluje pomôcť ľuďom, ktorí sa ocitli v slepej uličke a nevedia z nej von. Sú v určitej núdzi, kedy riešia buď medziľudské problémy, problémy v pracovnej oblasti alebo riešia nejaký vnútorný konflikt a potrebujú pomoc. Typov problémov môže byť naozaj nespočetne veľa, dôležité je však to, že poradenský psychológ (poradca), je motivovaný pomôcť človeku, ktorý ho potrebuje, snaží sa mu porozumieť a objasniť mnohé aspekty jeho života, odhaliť jeho kvality, limity, rôzne stránky jeho osobnosti, aby mohol dosiahnuť svoj potenciál a vyriešiť problémy, ktoré momentálne rieši. Človeku mnohokrát pomôže už len samotný fakt, že má v živote človeka, ktorý ho pozorne počúva, je ochotný mu pomôcť a je tam v ten moment len preňho.

Chcete sa stať poradenským psychológom? Poďte študovať psychológiu na PEVŠ!

Aby sa človek mohol stať poradenským psychológom, musí najskôr vyštudovať jednoodborovú psychológiu a dosiahnuť magisterský stupeň vzdelania v tomto odbore. Paneurópska vysoká škola ponúka štúdium psychológie na vysokej úrovni, kde sa naučíte mnoho informácií a poznatkov nie len z oblasti poradenstva, ale aj klinickej psychológie, pracovnej či školskej psychológie. Prvý krok, ktorý pre to môžete spraviť už teraz je podať si prihlášku na štúdium! Prihlášku si môžete podať po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť